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SUBJECT:  Double Life Insurance — Membership in DB and DC Retirement Plans

You have asked us to answer the question of whether a person who has retired under both
the Defined Benefit (Old) and Defined Contribution (New) Retirement Plans may receive a life
insurance policy from both plans. These individuals retired under the Old Plan, became
reemployed and, therefore, must become members of the New Plan. Title 4 GCA §8206.

We have examined the law (Title 4 GCA Chapter 8, Articles 1 and 2, respectively) and
we find no reference to an employee life insurance benefit tied to membership in either one or
both plans. There is reference to payment by the Retirement Fund of insurance premiums, but no
statute makes life insurance a benefit of a retirement plan, as such.

Rather, the life insurance benefit is found only in Title 4 GCA §4303, which provides in
pertinent part:

(c) Contracts of life insurance procured under the foregoing subsection (b)
shall be limited to a face amount of up to Ten Thousand Dollars
($10,000.00)...Coverage under such non-contributory plan shall commence after
an employee has served six (6) consecutive months service in the government of
Guam upon initial employment or reemployment. Retirees, and survivors of
retirees, shall be covered as of the date they become retirees, or survivors of
retirees.

(d) Employees as used in this Section include officers, survivors of officers,
survivors of employees, retired employees and survivors of retired employees
who are receiving annuity benefits.

Since this is the only section providing for life insurance benefits, its terms must be
followed. Thus, the persons covered are active employees, retired employees of all descriptions
and survivors who receive annuities. There is only one life insurance benefit.
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Therefore, it does not matter whether an employee is retired under the Old Plan, New
Plan or both. He will receive only one benefit (policy) pursuant to §4303.

If you have any further questions, please let us know by using the reference number
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