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LEGAL MEMORANDUM Ref: DOC 07-1169
TO: Chairperson, Guam Parole Board
FROM: Attorney General @

SUBJECT: Work Release for Inmates Convicted of Criminal Sexual Conduct

We hereby respond to your request of March 14, 2007 about whether inmates or parolees
who were convicted of Criminal Sexual Conduct may perform community service at such public
locations as the Mayors’ offices, GHURA, Department of Labor, non-profit organizations and
the like.

First, it is clear that DOC inmates convicted of First or Second Degree Criminal Sexual
Conduct are not eligible for work release or educational programs outside the prison. 9 GCA
§§25.15(b) and 25.20(b). Furthermore, 9 GCA §81.10 prohibits any inmate convicted of
Criminal Sexual Conduct (CSC), regardless of the degree of the offense, from working at parks,
beaches and other public places under government control. Therefore, we believe that no inmate
with a CSC conviction can work outside the prison unless it is at a private entity and unless he
was convicted of Third or Fourth Degree Criminal Sexual Conduct.

The question remains as to whether parolees with CSC convictions can perform
community service work in government facilities. As your inquiry indicates, P.L. 28-98, which
was passed in 2006, prohibits anyone convicted of CSC from working for the government. The
pertinent language is in P.L. 28-98 enacted and amended, respectively, 4 GCA §4203.3 and 5
GCA §5253(a).

4203.3. Prohibition: Sex Offenders Prohibited from Employment in
Agencies and Facilities of the Government of Guam. (a) No person convicted
of a sex offense...shall work in any agency or instrumentality of the government
of Guam.

(emphasis added).
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5253. Restriction Against Contractors Employing Convicted Sex Offenders
from Working at Government of Guam Venues.

(a) No person convicted of a sex offense...and who is employed by a business
contracted to perform services for an agency or instrumentality of the government
of Guam, shall work for his employer on the property of the government of Guam
other than a public highway.

(emphasis added).

These statutes create a strong policy against any person convicted of a sex offense
working on government property. Although Section 4203.3 does not specifically mention
parolees or persons doing community service, it does use the word “work” instead of the term
“employ”. Therefore, we believe it refers to all kinds of “work”, including volunteer work and
parolees’ work obligations, and not just to gainful employment. Please note also that the title of
Section 4203.3 indicates that it applies not just to government employment but also to presence
at government facilities. These statutes intend to restrict these convicts altogether from daily
presence at all government venues. They do not, however, prohibit a convict from entering the
premises to conduct business, such as meeting with his village Mayor or attending a public
meeting.

The Superior Court will often, as part of its sentence, order a convicted sex offender to
refrain from contact with children and to avoid playgrounds, schools and other public places
frequented by children. These court orders must be complied with. The appropriate authorities
should review the sex offender’s plea agreement and judgment before authorizing his/her work
location. :

Your inquiry suggests that 4 GCA §2112 may authorize these persons to work at
government venues. However, Section 2112 applies to “volunteers”, those residents of Guam
who donate their time and effort to community causes without pay, not convicts. Furthermore,
Section 2112 exempts volunteers from submitting police clearances and screening fees but does
not authorize anyone to do anything. It does not say convicts may work anywhere. Since it does
not create an exception to the general exclusion enacted by Section 4203.3, it does not apply to
convicts.

Therefore, we believe that it would violate Guam law to permit persons convicted of sex
crimes to perform community service at Mayor’s offices, GHURA or other government venues.
Other convicts, of course, may continue to work at such facilities.
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DAVID J. HIGHSMIT
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