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LEGAL MEMORANDUM Ref: DOA 07-0780
TO: Director, Department of Administration
FROM: Attorney General 0

SUBJECT:  Employment Status of OPA Employees

In a Memorandum dated August 23, 2007, you asked us to resolve two questions that also
arose in the litigation filed by the Office of the Public Auditor against you, Office of the Public
Auditor v. Lourdes Perez, Superior Court SP192-07. The OPA was seeking therein a court order
restraining you from enforcing salary limitations imposed on its employees by 4 GCA
§6205.2(b) (as enacted/amended by P.L. 29-19). In the presentation of evidence, the Public
Auditor revealed that all OPA employees are unclassified. She also claimed that a certain OPA
employee was her “first assistant” within the meaning of 4 GCA §4102 and was therefore
entitled to a Deputy’s salary regardless of 4 GCA §6205.2(b).

Judge Elizabeth Barrett Anderson ruled in our favor, holding on November 13, 2008 that
the limit imposed by §6205.2(b) applies. However, her decision did not specifically address the
impact of the decision in Haeuser v. Department of Law, 97 F.3d 1152 (1997), because the
parties agreed that it did not apply. Since the OPA positions are classified, although the
employees occupying them are not classified, their salaries would remain the same because the
limitation imposed on them by P.L. 29-19 would apply regardless. You now ask whether the
OPA can continue to hire employees on an unclassified basis.

You also enquire whether a certain OPA employee in question is the “first assistant” to
the Public Auditor and therefore enjoys the authority and compensation of a deputy. The only
evidence presented at trial that said employee was the first assistant was some memoranda that
named her as head of the office in the Public Auditor’s absence.

Haeuser, supra, holds that the crucial law is 48 USC §1422¢(a), a part of the Organic Act,
which requires the government of Guam to hire all government employees in the merit system
“whenever practicable.” Haeuser also holds that an official seeking to hire outside the merit
system bears a heavy burden of demonstrating by evidence and persuasion that a position should
be outside the merit system.
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We do not believe that the Public Auditor can meet that burden. In Haeuser, supra, the
positions in question were those of Assistants Attorney General. A statute authorized the
Attorney General to hire them by contract outside the merit system. Nevertheless, the Ninth
Circuit struck down the statute as inorganic because it violated 48 USC §1422c(a). Although
government lawyers are highly educated and trained professionals, the government could not
demonstrate a need to hire them outside the merit system.

Unlike the Attorney General in Haeuser, the Public Auditor has no statutory authority to
hire outside the merit system. Neither is she authorized to enact her own personnel rules.
Certainly, auditors and accountants are highly trained professionals, but no more so than
attorneys. These positions cannot be exceptions to the merit system if attorneys are not. There is
neither justification for hiring OPA employees outside the merit system nor legal authority.

This brings us to the related question of what action DOA should now take regarding the
OPA’s employees since they were not hired within the merit system but have been working, in
most cases, for the Government of Guam for several years. When an employee is hired into the
classified service, he must usually apply at DOA, undergo a competitive procedure and be found
more qualified than the other applicants. The unclassified OPA employees did not undergo this
process; however, their status as long time government employees entitles them to some
consideration.

Once again, Haeuser supplies the answer. Haeuser was hired on contract as an Assistant -
Attorney General but was later terminated for alleged incompetence. He sued to be reinstated,
claiming that he should have been hired initially as a member of the classified service and was
therefore entitled to civil service due process rights such as notice of the charges against him and
a hearing before the Civil Service Commission before termination. The Ninth Circuit agreed and
ordered him reinstated because he had been terminated summarily.

The Supreme Court of the United States has held that most government employees have a
property right in their position, that they are usually entitled to notice and a hearing before
termination and that a legitimate state interest is not sufficient to deny them those rights. Elrod
v. Burns, 247 U.S. 347, 96 S.Ct. 2673 (1976); Loudermill v. Cleveland Board of Education,
470 U.S. 532, 105 S.Ct. 1487 (1985). The Guam cases involving issues of whether an employee
was hired into the classified or the unclassified service indicate that if the employee should have
been hired as a classified employee, he is and should be considered classified. Blas v. Customs
and Quarantine, 2000 Guam 12; University of Guam v. Civil Service Commission, 2002 Guam
4.

In the UOG case, supra, a college professor was hired into the classified service. Years
later, a rule change purported to convert her status to unclassified. When she was terminated, the
court held that she had always been classified because that was her status at the time of hiring.
She won reinstatement. In the case of the OPA, the law at the time of hiring indicated that the
OPA employees could not be hired on an unclassified basis.
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In Blas, supra, an employee was promoted to a higher position at the Department of
Customs and Quarantine where he worked. A new director then demoted him to his old position.
The court held that he was entitled to civil service protection and could not be demoted without
notice and a hearing. (The fact of his hiring at the new position was enough to give him civil
service protection.) See 422 of Blas.

Thus, we believe that the employees who were hired several years ago are and have been
classified employees since their appointment to the government service. They should have been
hired as such and must be treated as such. To terminate them now would amount to an Adverse
Action and they would be reinstated by the Civil Service Commission and the courts, regardless
of whether they were given a chance to apply for competitive hiring. They must be treated as
classified employees.

The question of whether the OPA employee in question, or any other OPA employee, can
be a first assistant or deputy has an instructive history. The Public Auditor is an elected official.
When the office was first created, there was a Deputy Public Auditor. See 1 GCA §1907 as
enacted by P.L. 25-42. Then I Liheslatura abolished the position. P.L. 28-68:1V:63. This
demonstrates clear legislative intent that there can be no deputy position at the OPA.

4 GCA §4102 states that the “first assistant, by whatever title denominated” is
unclassified. However, the denomination must come from / Liheslatura. The Public Auditor
cannot create a “first assistant” position outside the law. She may designate an OPA employee
to manage the office while she is gone or to exercise part of her authority, but that employee
would not be a deputy.

It should be noted that the Public Auditor has not taken the necessary steps to create a
deputy position or any new positions at her office. The personnel actions of the employee in
question state that she is a Management Analyst IV. There is no legal authority for her position
to come under 4 GCA §4102. The Public Auditor has no authority to create personnel rules and
regulations. 4 GCA §4104.

Therefore, OPA employees must be transferred from the unclassified to the classified

service and the OPA has no “first assistant” within the meaning of 4 GCA §4102. If you require
anything further, please let us know.
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