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To: Director of Administration

From: Attorney General

Subject: Hazardous Duty Pay For Chief Of Police

We hereby respond to your request for an opinion regarding whether the Chief of the
Guam Police Department is entitled to hazardous duty pay pursuant to 4 G.C.A. § 6224 and §
6225. The law regarding hazardous duty pay does not apply to the Chief of Police.

Section 6224 provides for hazardous duty pay for some police officers in the amount of
one hundred and ten percent of their legally established rate of pay. Section 6225 authorizes the
Chief of Police to enact a Table of Organization and Equipment (TOE) to establish an
organizational structure for the Guam Police Department (GPD) and to designate the positions at
GPD that receive hazardous duty pay. By executing General Order 90-03 in 1990, a previous
Chief of Police enacted a TOE that authorized hazardous duty pay for the Chief of Police.
However, the Department of Administration (DOA) believes that such pay is appropriate only
for uniformed positions at GPD. The present Chief of Police claims that previous Chiefs of
Police received this benefit, but DOA’s payroll records do not support this assertion.

The Chief of Police is an agency head in the Executive Branch of government who is
appointed by the Governor and confirmed by the Legislature. A review of 4 G.C.A. § 6224
reveals that hazardous duty pay is not appropriate for the Chief of Police:

A police officer assigned to a hazardous duty position is entitled to hazardous duty pay
calculated at the rate of such police officer’s wage plus ten percent (10%).

In § 6224, the phrase “police officer” refers to rank and file officers who perform
dangerous work and whose duties are not primarily administrative or managerial. The word
“hazardous” in § 6224 can be interpreted no other way. Pursuant to 10 G.C.A. § 77102, § 77106,
and § 77107, the duties of the Chief of Police are essentially performing managerial and chief
executive functions, not to routinely or ordinarily work in assignments like the typical patrol
officer or investigator in circumstances which may, on a daily basis, be hazardous or dangerous.
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His job is not a “hazardous duty position” within the meaning of § 6224. The designation by the
General Order that gives the Chief of Police hazardous duty pay contradicts § 6224.

Hazardous duty pay must be viewed as additional compensation for government
employees whose duties put them at risk of life or limb. The Legislature did not intend it for
every position in the Guam Police Department nor for every kind of police work.

The discretion vested in the Chief of Police by § 6225 is limited by § 6224. The Chief of
Police can designate only those officers working in dangerous conditions to receive hazardous
duty pay. The affixing of compensation for public employees is completely within the
Legislature’s discretion. In re: Request of Gutierrez, 2002 Guam 1; Wirth v. State, 142
Cal. App.4™ 131, 47 Cal Rptr.3d 623 (2006); 48 U.S.C. 1422¢, 1423a.

Some corrections officers at the Department of Corrections (DOC) and some customs
officers at Customs and Quarantine receive hazardous duty pay, but not their directors, even
though their agencies engage in law enforcement. See 4 G.C.A. § 6222.

Therefore, the Chief of Police is not entitled to hazardous duty pay despite the
designation contained in General Order 90-03. If you have any further questions regarding this

subject, please do not hesitate to contact our Office. )
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