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Dear Senator Guthertz;

Thank you for your inquiry. You asked whether it is against the law or unethical for any
judge, justice, elected or appointed official to teach an academic course or workshop at the
University of Guam (UOG) or at the Guam Community College (GCC). While the Chief
Justice of the Supreme Court, the Ethics Committee and the Special Court established by
the Supreme Court have jurisdiction over the subject of judicial ethics, we will give you our
observations on the Executive Branch.

With respect to judges and justices, we see no ethical violations. The Code of Judjqial
Conduct, adopted by the Supreme Court by Order 06-0002, in Canon 4.B, explicitly
encourages teaching as a method of enlightening the public as to the nature of our rule of
law.

B. Avocational Activities. A judge may speak, write, lecture, teach, and
participate in other extra-judicial activities concerning the law.

Guam law, however, puts limits on the type of employment the judge or justice may take
within the Government of Guam but those limits are quite clear and they are not any more
restrictive than the Judicial Code.

4 GCA §6504.1(b) provides:

(b) Effective upon confirmation, no official who occupies a position requiring

the consent of | Liheslatura, [the Legislature] may be paid salary for or fill a
classified position. Certifying officers shall not certify funds for the classified

position in contravention of this Section and shall be liable under 4 GCA Chapter 14

Thus, paid teaching at the University of Guam or teaching in any forum is an ethically
appropriate activity for a judge or justice so long as it is not a paid classified position.

The situation of elected officials and other employees is more complicated because
members of the Legislature are covered by rules established in the Organic Act.
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The Organic Act distinguishes Senators from all other officers and employees of the
Government of Guam. Specifically, the Organic Act provides: “No member of the
Legislature shall, during the term for which he was elected or during the year following the
expiration of such term, be appointed to any office which has been created, or the salary or
emoluments of which have been increased during such term.” Organic Act §1423e.
Conversely, the implication of this section is that if an office was not created or its salary or
emoluments increased during the proscribed period, then a Senator is free to occupy the
office subject of course to the other laws of Guam. The laws of Guam do provide additional
restrictions on the employment of Senators as well as other officers and employees of the
Government of Guam. '

Officers and employees may not hold more than one position in the Government of Guam
unless it is one designated in 4 GCA §6504.1(a). The designated positions include teaching
at the University of Guam, Guam Community College or Guam Public School System. 4
GCA §6504.1(a)(1).”

Although Section 6504.1(a), is subject to the Organic Act, the Organic Act only restricts the
employment activities of Senators. It does not state any restrictions on the activities of other
elected officials. Hence, the Legislature is free to expand or restrict employment
opportunities for officers and employees as it sees fit. As to Senators, however, the
question arises whether a teacher at the University of Guam or the Guam Community
College is occupying an office within the meaning of the Organic Act. The Organic Act's
prohibition on duo office holding is not unique. So, while there is no Guam authority to guide
us, the question has been addressed by the courts of the United States. A key element in
deciding whether a position is a mere employment or it rises to the dignity of an office is
whether the duties of the position are transient, occasional, or incidental. People ex rel.
Funnell v.Wilmont, 217 N.Y.S. 477, 479 (N.Y. Supp. 1926); People v. Rosales, 27 Cal. Rptr.
3d 897, 901 (Cal. App. 2 Dist, 2006); State v. Cole, 148 P. 551, 553 (Nev. 1915). In
contrast, an office was described by one state court as follows: “The most important
characteristic of an office is that it involves a delegation to the individual of some of the
sovereign functions of government, to be exercised by him for the benefit of the public.
Second, an office is created by the constitution or authorized by statute. Third, the duties of
an office are prescribed by the constitution or by statute or necessarily in here in and pertain
to the office itself.” (cities and internal quotes omitted). Larson v. State, 564 P. 2d 365, 370
(Alaska 1977). Consequently, the only teaching positions which Legislators are permitted to

'4 GCA § 6504.1, in pertinent part, provides:

(2) No Officer or employee of the Government of Guam may be employed on a full-time, part-time
or contractual basis or hold an appointment to more than one (1) position in the classified or
unclassified service in any department or agency or by more than one department, agency or branch
of the Government of Guam at any time except for:

(1) Persons serving as part-time teachers, part-time school health counselors and University of Guam
instructors, for the Guam Community College, and instructors for the University of Guam who may
be employed during the summer and at any time not in conflict with their primary employment if

they are employed elsewhere in the Government of Guam as their primary employer;
* * *
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accept under current law are contract positions which are not protected by the tenure
provisions of the University and the Community College. Therefore, they fall within the class
of employments which are transient, occasional, or incidental and therefore are not “offices”
within the meaning of the Organic Act. Hence, Senators may accept such positions. On the
other hand, it would be a violation of 4 GCA §6504.1(a)(1) for a Senator to accept a full-time
position as a teacher at the University or Community College. Therefore it is unnecessary
to decide if such a position is an “office” within the meaning of the Organic Act.

As for attorneys who are conventionally described as “officers of the court,” the Guam Rules
of Professional Responsibility, Preamble, para. 6 gives the basic answer.

... As a member of a learned profession, a lawyer should cultivate knowledge
of the law beyond its use for clients, employ that knowledge in reform of the law
and work to strengthen legal education. In addition, a lawyer should further the
public’s understanding of and confidence in the rule of law and the justice
system because legal institutions in a constitutional democracy depend on
popular participation and support to maintain their authority.

Employment of attorneys as part time instructors pursuant to 4 GCA §6504 is consistent
with these ethical responsibilities. 4 GCA §6504.1 (a)(5) exempts “attorneys engaging in
the active practice of law, or part-time judges or part-time court referees‘ from the
restrictions on holding muitiple appointments.

All employees wishing to engage in any outside employment must secure the written
approval of their department or agency head and the work must not interfere with their
regular duty hours, not conflict with their obligations to the government and not bring the
government into disrepute. 4 GCA §4105(d).

Finally, there is the concern of officers or employees obtaining another employment with the
government through a procurement. Officers of the Government of Guam are in a sense its
employees as well. Consequently, a person in the employment of the government is
regulated by 5 GCA §5628. Under this statute, it is a breach of ethical standards for any
employee to participate “directly or indirectly” in a procurement when the employee has a
financial interest pertaining to the procurement. Direct or indirect participation includes
“involvement through decision, approval, disapproval, recommendation, preparation of any
part of a purchase request, influencing the content of any specification or procurement
standard, rendering advice, investigation, auditing or in any other financial capacity.” 5 GCA
§5601(d). The prohibition and the definition are both phrased very broadly so it is difficult to
anticipate and advise an officer or employee of all of the ways in which their conduct might
impinge on the law’s prohibition. Obviously, more is prohibited than the formal preparation
and presentation of documents and actual personal participation in the award of a contract.
The greater authority and responsibility of an officer will require closer attention to their
ethical responsibilities. The greater scope and variety of the officer’s responsibilities creates
more of a likelihood that they may face a conflict between their public duties and their
financial interests. Any further analysis regarding a conflict of interest under 5 GCA § 5628
must await a specific factual situation.
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In conclusion, officers and employees may accept part-time or summer teaching positions if
they had no involvement in the creation of the employment opportunity through any
approval, disapproval or investigation related to the position; through any preparation of any
part of a purchase order or through influencing the content of any specification or
procurement standard related to the position; through rendering advise about the position,
doing an audit related to the position or acting in any advisory capacity related to the
position. A more precise analysis must wait on very specific facts regarding a particular
question.

We will be quite happy to discuss these matters with you.

Sincerely yours,

ALBERTO E. TOLENTINO
- Chief Deputy Attorney General
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Dear Senator Won Pat, Q
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within the Guam Public Sche d be given the same salary consideration as are
"teachers”. To do this, we must «. dic law involved and the principles of statutory
construction as applied to Guam by the L. seme Court.

The title of Public Law 28-36 established "A Compensation Plan Review for Certificated Personnel |
. .of the Department of Education”. Section 1, Legislative Findings and Intent, describes the teacher
shortage in Guam, teachers' low pay as compared to the national average, and the difficulty this causes
in recruitment and retention of teachers. A “teacher” is not defined in this section. Section 2, following
the title of the law, directs a study to be made of the salaries of “Certificated Personnel and Healthcare
Professionals”. When the study is finished, the Commission is directed to implement the results of the
study. Likewise, "certificated professionals” are not defined in Section 2 of the law.

The Superintendent has said that there are several types of teaching certificates. This law does not
differentiate between types of certificates, nor among the actual positions occupied by those
certificated personnel. This is similar to the procedure as it applies to government lawyers. It does not
matter if the license is temporary or permanent, or general or limited, or to the assignment of an
individual lawyer in question. So long as it authorizes the person to practice his profession, it is a valid

license for all purposes. ‘
WE;Y T‘U%
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The Guam Supreme Court has set the standard for statutory interpretation:
[23] We have long held that in cases of statutory construction, we start with the plain @
language of the statute Pangelinan v. Cutierrez, 2000 Guam 11 § 23, aff'd, 276 F.3d Zl}i ,07
539 (9th Cir.2002). Furthermore, our “task is to determine whether or not the statutory
language is ‘plain and unambiguous' " and our inquiry in this regard " 'is determined by 3 M
reference to the language itself, the specific context in which that language is used, and
the broader context of the statute as a whole ™" Aguon v. Gutierrez, 2002 Guam 14 6
(quoting Robinson v. Shell Oil Co., 519 U.S 337,340, 341, 117 S.Ct. 843, 136 LEd 2d
808 (1997).
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Fleet Services v. Dept. of Admin., Govt. of Guam, et al, 2006 Guam 6, 2006 WL 86071, Guam
Supreme Court.

Section 2 of Public Law 28-36 describes only “certificated personnel and healthcare professionals” as
the ones to benefit from the law. There is no indication in either the Legislative Findings and Intent
or in the operative section that there is to be a subclassification of either "certificated personnel” (the
possibly broader term) or of “teachers”. People with teaching certificates are assigned to many
positions within GPSS.  The use of “teacher” caused much confusion in the selection of the
Superintendent. There is no additional clarity here. Many years ago the Honorable Peter Siguenza,
then of the Superior Court of Guam, ruled that statements of legislators after the adoption of a law
are not admissible for determining legislative intent. Therefore, we must make our determination on
the basis of the law before us.

For these reasons, for as long as a person has a valid teaching certificate, that person should be paid
as a certificated person.

Regarding your inquiry on possible ways to address any legal concerns, there are two suggestions.
First, since the intent of the law was to alleviate the teacher shortage in general, it may be appropriate
to amend the study to include all certificated personnel but modify those “administrative” positions
whose incumbents are certificated personnel. This amendment would treat the pay contimuum as one
for all certificated personnel, adjusting administrators' pay as appropriate. This study might involve
a change in those salaries which were alleged to have been raised twice, once under a prior law for
administrators and now under Public Law 28-36. No change in the law would be required for this.

The second option is to change the law, being specific as to the positions covered by the raise, but
also being careful to assure that you state the rational basis for differentiating between types of
certificated personnel.

If you have any further questions, please feel free to contact Patrick Mason, Civil Litigation/Solicitors
Division Deputy, or me.

Sincerely yours,

Aoy . il

ALICIA G. LIMTIACO
Attorney Ceneral

cc: Governor
Superintendent of Education
Director of Administration

Prepared by. Charles H. Troutman




